Mój kanał na YouTube

Translate

Ciast Fale Dunaju




Ciasto Fale Dunaju

Składniki :

4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka kakao
1/2 szklanki oleju 
lub 10 dkg stopionego masła
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao do oprószenia

Krem
1 budyń 
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dkg masła
40 dkg odsączonych wiśni 
starta czekolada
 1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy 
budyń gotujemy 2 minut dodajemy cukier mieszamy studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu 
ucieramy na puszysty krem

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta jasnego dajemy do formy 22 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do pozostałego ciasta dodajemy kakao mieszamy
jasne ciasto oprószamy kakao 
wykładamy ciasto kakaowe a na nie dajemy wiśnię
pieczemy w 170 st około 45 minut
na ostudzone ciasto wykładamy krem 
wierzch  posypujemy czekoladą