Składniki :
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka kakao
1/2 szklanki oleju
lub 10 dkg stopionego masła
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao do oprószenia
Krem
1 budyń
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dkg masła
40 dkg odsączonych wiśni
starta czekolada
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minut dodajemy cukier mieszamy studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta jasnego dajemy do formy 22 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
większą część ciasta jasnego dajemy do formy 22 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do pozostałego ciasta dodajemy kakao mieszamy
jasne ciasto oprószamy kakao
wykładamy ciasto kakaowe a na nie dajemy wiśnię
pieczemy w 170 st około 45 minut
pieczemy w 170 st około 45 minut
na ostudzone ciasto wykładamy krem
wierzch posypujemy czekoladą