Babka drożdżowa krakowska
Składniki:3.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
10 dkg masła
7 żółtek
5 dkg drożdży
duża garść rodzynek
10 dkg masła
7 żółtek
5 dkg drożdży
duża garść rodzynek
skórka z cytryny wanilia szczyptę soli
Wykonanie:
drożdże 1łyżkę cukru letnie mleko mieszamy
Wykonanie:
drożdże 1łyżkę cukru letnie mleko mieszamy
rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do mąki dodajemy sól wanilię skórkę z cytryny
do mąki dodajemy sól wanilię skórkę z cytryny
utarte żółtka z cukrem rozczyn
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
na koniec dajemy roztopione masło oraz rodzynki
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
na koniec dajemy roztopione masło oraz rodzynki
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
do formy smarowanej masłem dajemy ciasto
do formy smarowanej masłem dajemy ciasto
ponownie zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
babkę pieczemy w 170 st około godziny
babkę pieczemy w 170 st około godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem