Składniki:
5 płatów śledzia z zalewy
5 cebule
1/2 szklanki oleju lub oliwy
sól pieprz zioła
Zalewa
1.5 kg świeżych płatów śledzi
4 szklanki wody
1 szklanka octu
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
2 cebule
2 liście laurowe
ziele angielskie
gotujemy wodę z solą cukrem
dodajemy pokrojoną cebulę liść laurowy ziele angielskie
całość gotujemy 5 minut dolewamy ocet zalewę studzimy
do naczynia dajemy opłukane śledzie
zalewamy zalewa zimną zakrywamy
dajemy do lodówki na 48 godzin
Wykonanie:
cebulę kroimy w drobną kosteczkę dodajemy olej sól pieprz zioła
śledzie kroimy w skośne paski
Wykonanie:
cebulę kroimy w drobną kosteczkę dodajemy olej sól pieprz zioła
śledzie kroimy w skośne paski
całość mieszamy lub przekładamy warstwami w słoiku