1 szklanka białek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mielonych orzechów
Krem
Krem
2 budynie
1 litr kompotu
1 szklanka cukru
10 dkg masła
herbatniki maślane
Polewa
1/2 czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem orzechy
dolewamy mleko olej ciasto mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej orzeszkami
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy budyń
przykrywamy ciastem
smarujemy budyniem układamy herbatniki
wierzch polewamy polewą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny