1 jajko
sól pieprz majeranek
3 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
Sos
30 dkg kiełbasy
3 ogórki kiszone
1 cebula
2 łyżki tłuszczu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki śmietanki 30 %
cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na tłuszczu
dodajemy pokrojoną kiełbasę ogórki podsmażamy
dolewamy śmietankę dajemy koncentrat doprawiamy pieprzem
sos zagotowujemy
Wykonanie:
ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach
dodajemy sól pieprz mąkę jajko
ciasto dokładnie mieszamy
porcję ciasta kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
smażymy z obu na złoty kolor zdejmujemy na ręcznik papierowy
placki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem
placki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem
na placki wykładamy sos posypujemy startym serem
zapiekamy w 190 st 10 - 15 minut