Tort naleśnikowy z pieczarkami
Składniki:2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
3 jajka
2 łyżki stopionego masła
sól pieprz
Nadzienie
60 dkg pieczarek
1 duża cebula
sól pieprz tymianek
2 łyżki masła
25 dkg sera żółtego
10 dkg pieczarek pokrojonych w plasterki
Sos
4 łyżki koncentratu
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
sól pieprz bazyila
składniki sosu mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę wodę mleko jajka
składniki sosu mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę wodę mleko jajka
doprawiamy solą pieprzem dokładnie mieszamy
ciasto zostawiamy na 30 minut
naleśniki smażymy na suchej patelni
Nadzienie
Nadzienie
10 dkg pieczarek kroimy w plasterki podsmażamy
pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach
podsmażamy z pokrojoną cebulą na maśle
odparowujemy nadmiar płynu dusimy 10 minut
naleśniki smarujemy sosem dajemy pieczarki posypujemy startym serem
naleśniki smarujemy sosem dajemy pieczarki posypujemy startym serem
układamy jeden na drugim aż do wyczerpania składników
wierzch posypujemy serem
tort naleśnikowy zapiekamy około 30 minut w 200 st