Pączki
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
4 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
odrobina soli
marmolada dżem krem orzechowy
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
składniki lukru dokładnie ucieramy
Wykonanie:
drożdże 1 łyżkę cukru letnie mleko mieszamy
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
4 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
odrobina soli
marmolada dżem krem orzechowy
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
składniki lukru dokładnie ucieramy
Wykonanie:
drożdże 1 łyżkę cukru letnie mleko mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn żółtka cukier
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
na koniec dolewamy stopioną masło oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanką krążki
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanką krążki
pączki zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut
smażymy w dużej ilości oleju na złoto brązowy kolor
pączki wyjmujemy na ręcznik kuchenny nadziewamy marmoladą
pączki wyjmujemy na ręcznik kuchenny nadziewamy marmoladą
wierzch polewamy lukrem