Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto orzechowe z kremem

 

Ciasto orzechowe z kremem

Składniki :
5 małych jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 /2 szklanki zmielonych orzechów
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon

Krem
2 galaretki
400 ml kwaśnej śmietany 12 %
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę łączymy z tężejącą galaretką 

Polewa
5 dkg czekolady
2 łyżki śmietanki 
składniki polewy podgrzewamy
mielone orzechy 


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dolewamy olej wodę dodajemy mąkę orzechy proszek cynamon
ciasto dokładnie mieszamy 
dajemy do formy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy krem przykrywamy ciastem
wierzch polewamy czekoladą posypujemy orzechami