Składniki :
5 małych jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 /2 szklanki zmielonych orzechów
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
Krem
2 galaretki
400 ml kwaśnej śmietany 12 %
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę łączymy z tężejącą galaretką
Polewa
5 dkg czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
mielone orzechy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej wodę dodajemy mąkę orzechy proszek cynamon
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy krem przykrywamy ciastem
wierzch polewamy czekoladą posypujemy orzechami