Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto KINDER PINGUI

Ciasto KINDER PINGUI

Składniki:

3 jajka

1.5 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

10 dkg masła

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
szczypta soli

Krem
1/2 litra śmietany 30 %
1 serek mascarpone 250 g
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno 
dolewamy płynną żelatynę dodajemy serek
krem dokładnie mieszamy

Czekolada
10 dkg czekolady
1 łyżka masła
czekoladę łamiemy na kawałki 
dajemy do miseczki dodajemy masło
rozpuszczamy w kąpieli wodnej


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę kakao przesiane z proszkiem 
dolewamy stopione masło wodę 
ciasto dokładnie mieszamy
przekładamy do formy 20 x 20 cm wysmarowanej tłuszczem 
pieczemy w 170 st około 35 minut 
ciasto kroimy na pół wykładamy 1/2 kremy polewamy czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 20 minut
po tym czasie na czekoladę wykładamy krem dajemy ciasto 
wierzch smarujemy kremem polewamy pozostałą czekoladą