Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Rolada biszkoptowa Huragan


Rolada biszkoptowa Huragan

Składniki:
7 małych jajek
7 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao 
3 łyżki wody
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju


Krem
1/2 litra śmietany 30 %
1 galaretka 
starta czekolada
cukier do smaku
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia  studzimy
śmietanę ubijamy na sztywno dolewamy tężejącą galaretkę 
dodajemy czekoladę mieszamy


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę  
dodajemy olej  mąkę przesianą z proszkiem 
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części 
do jednej części ciasta dajemy kakao dolewamy wodę mieszamy
jasne ciasto dajemy na blachę 38 x 34 cm wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy ciasto z kakao mieszamy
roladę pieczemy około 25 minut w 170 st 
gorące ciasto z papierem ściśle zwijamy w rulon studzimy
roladę smarujemy kremem zwijamy 
dajemy do lodówki na 4 godziny