Makowiec
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej10 dkg stopionego masła
2 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
1/3 szklanki mleka
Mak:
40 dkg mielonego maku
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
10 stopionego masła
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka orzechów
1 szklanka rodzynek
wanilia
Wykonanie:
drożdże z mlekiem 1 łyżką cukru mieszamy
Wykonanie:
drożdże z mlekiem 1 łyżką cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy stopione masło jajko cukier rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy
do mąki dajemy stopione masło jajko cukier rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy
dajemy do lodówki na 30 minut
Mak:
mak zalewamy wrzącą wodą zostawiamy na 30 minut
dodajemy utarte jajka z cukrem stopione masło bakalie mąkę wanilię
Mak:
mak zalewamy wrzącą wodą zostawiamy na 30 minut
dodajemy utarte jajka z cukrem stopione masło bakalie mąkę wanilię
masę makowa dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy na blachę 17 x 27 cm
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową przykrywamy drugą częścią ciasta
makowiec pieczemy w 170 st około 1 godziny
na ciasto dajemy masę makową przykrywamy drugą częścią ciasta
makowiec pieczemy w 170 st około 1 godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem