Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Makowiec

 

Makowiec

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
10 dkg stopionego masła
2 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
1/3 szklanki mleka

Mak:
40 dkg mielonego maku
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
10 stopionego masła
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka orzechów 
1 szklanka rodzynek
wanilia

Wykonanie:
drożdże z mlekiem 1 łyżką cukru mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy stopione masło jajko cukier rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy 
dajemy do lodówki na 30 minut

Mak:
mak zalewamy wrzącą wodą zostawiamy na 30 minut
dodajemy utarte jajka z cukrem stopione masło bakalie mąkę wanilię 
masę makowa dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy na blachę 17 x 27 cm 
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową przykrywamy drugą częścią ciasta
makowiec pieczemy w 170 st około 1 godziny 
wierzch posypujemy cukrem pudrem