Składniki:
6 jajek
20 dkg mielonego maku
2 łyżki kakao
10 dkg stopionego masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pierzynka
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę masę mieszamy
Wykonanie:
mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody mieszamy
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
dodajemy mąkę z proszkiem kakao mak dżem stopione masło
masę mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
masę mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st
pieczemy około 50 minut w 170 st
na makowiec wykładamy pierzynkę
ponownie zapiekamy 15 - 20 minut w 170 st