Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Makowiec pod śnieżną pierzynką






Makowiec pod śnieżną pierzynką


Składniki:
6 jajek
20 dkg mielonego maku
2 łyżki kakao
10 dkg stopionego masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pierzynka
5 białek 
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy mąkę masę mieszamy

Wykonanie:
mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody mieszamy 
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę 
dodajemy mąkę z proszkiem kakao mak dżem stopione masło 
masę mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st 
na makowiec wykładamy pierzynkę
ponownie zapiekamy 15 - 20 minut w 170 st