Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Karp smażony w cieście

  





Karp smażony w cieście


Składniki:
80 dkg filetu z karpia

Ciasto 
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 szklanki mleka
mąka do obtoczenia
sól pieprz cayenne rozmaryn kurkuma
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
mleko łączymy z jajkiem  obiema mąkami
doprawiamy solą pieprzem rozmarynem kurkumą
ciasto dokładnie mieszamy
opłukane filety osuszamy kroimy na 1,5 cm kawałki
doprawiamy solą pieprzem rozmarynem skrapiamy sokiem z cytryny
karpia dajemy do lodówki na 30 minut
oprószamy mąką zanurzamy w cieście
smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor
wyjmujemy na ręcznik papierowy