Składniki :
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 kisiele [40 g]
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
25 dkg masła
1 szklanka mleka w proszku
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
herbatniki czekoladowe
masło z cukrem i obiema mlekami ucieramy
na puszysty krem łączymy z tężejącą galaretką
Galaretka
1 galaretka
galaretkę zalewamy 1.5 szklanki wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
dodajemy mąkę z proszkiem kisiele
ciasto dokładnie mieszamy
wykładamy do formy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto kroimy na pół wyrównujemy smarujemy kremem
układamy herbatniki smarujemy kremem przykrywamy ciastem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy posypujemy okruchami