Ciasto Kryształek
Składniki:
6 jajek
Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretki
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w osobnych garnuszkach
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
Galaretki
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka leśna
Śmietana
Śmietana
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietany 30 %
płatki migdałowe
Poncz
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub alkoholu
Wykonanie:
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy wykładamy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy około 35 minut w 170 st
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w osobnych garnuszkach
w 1szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
studzimy kroimy w kostkę
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę galaretki mieszamy
biszkopt kroimy na pół nasączamy wykładamy masę dajemy biszkopt
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy płatkami migdałowymi