Składniki
2 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mielonych orzechów
1 szklanka naparu z kawy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka naparu z kawy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kawowy
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy naturalnej rozpuszczalnej
20 dkg masła
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy obie mąki
dodajemy cukier kawę masło
masę mieszamy gotujemy 3 minuty
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej kawę dodajemy mąkę proszek
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy gorący krem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą