Śmietanowiec na herbatnikach
Składniki:
herbatniki czekoladowe
Galaretki
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
Śmietana
Wykonanie:
Masa
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
Śmietana
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
600 ml śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
600 ml śmietany 30 %
Wykonanie:
formę 22 cm wykładamy herbatnikami
galaretki rozpuszczamy w osobnych garnuszkach w 1 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy kroimy w kostkę
Masa
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę galaretki mieszamy
na herbatniki wykładamy masę dajemy następne herbatniki
ciasto dekorujemy dajemy do lodówki na 2 godziny