Mój kanał na YouTube

Translate

Ryba po grecku

 

Ryba po grecku

Składniki:
80 dkg dorsza
sól pieprz
1/2 cytryny
mąka do obtoczenia
tłuszcz do smażenia

Sos
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
1 cebula
kawałek por białej cżęści
3 marchewki
3 pietruszki
2  selery
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki tłuszczu

Wykonanie:
opłukaną rybę osuszamy 
oprószamy solą pieprzem skrapiamy sokiem z cytryny
dajemy do lodówki na 1 godzinę 
rybę obtaczamy w mące smażymy na złoty kolor

Sos
cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na tłuszczu 
dodajemy starte warzywa ziele angielskie liść laurowy
doprawimy solą pieprzem 
warzywa zalewamy 1 szklanką wody 
dusimy 15 minut po przykryciem
dajemy musztardę koncentrat pomidorowy mieszamy 
rybę podajemy z sosem na ciepło 
lub na zimno przekładamy warstwami do naczynia 
rybę przechowujemy lodówce