Piernik świąteczny
Składniki:
3 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki miodu
1/3 szklanki oleju
1 łyżka przyprawy piernika
1.5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
4 łyżki masy kajmakowej
migdały
Wykonanie
Wykonanie
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę sodę cynamon gałkę przyprawę do piernika
dodajemy mąkę sodę cynamon gałkę przyprawę do piernika
dolewamy miód śmietanę olej
ciasto mieszamy przekładamy do formy keksowej 11 x 25 cm
pieczemy godzinę w 170 st
wierzch polewamy masą kajmakowa posypujemy migdałami
wierzch polewamy masą kajmakowa posypujemy migdałami