3.5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
2 łyżki smalcu
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
Lukier
1 szklanka cukru pudru
Lukier
1 szklanka cukru pudru
1 białko z ciasta
składniki lukru bardzo dokładnie ucieramy
kolorowe posypki
Wykonanie :
do rondla dajemy smalec cukier miód przyprawę do piernika
składniki lukru bardzo dokładnie ucieramy
kolorowe posypki
Wykonanie :
do rondla dajemy smalec cukier miód przyprawę do piernika
masę podgrzewamy mieszamy studzimy
do mąki dolewamy olej mleko masę miodową jajko żółtko
ciasto wyrabiamy wałkujemy na 1/2 cm
do mąki dolewamy olej mleko masę miodową jajko żółtko
ciasto wyrabiamy wałkujemy na 1/2 cm
foremką wycinamy pierniczki
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy 10 -12 minut w 170 st
pierniczki polewamy lukrem dekorujemy