40 dkg maku
10 dkg masła
1 szklanka cukru
4 jajka
4 jabłka
1/2 szklanki kaszy manny
2 łyżki maki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki sody
1.5 łyżeczki sody
10 dkg rodzynek
1 szklanka orzechów włoskich
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dajemy mak stopione masło pokrojone jabłka kasze mannę mąkę sodę orzechy rodzynki
masę makową dokładnie mieszamy
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dajemy mak stopione masło pokrojone jabłka kasze mannę mąkę sodę orzechy rodzynki
masę makową dokładnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
makowiec pieczemy około 1 godziny w 170 st
wierzch polewamy czekoladą
wierzch polewamy czekoladą