Kulebiak z mięsem
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dkg masła
3 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka kwaśnej śmietany
żółtko do smarowania
Farsz
30 dkg mielonej łopatki
3 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka kwaśnej śmietany
żółtko do smarowania
Farsz
30 dkg mielonej łopatki
1 średni ziemniak
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól pieprz
Wykonanie:
drożdże z cukrem mieszamy w letnim mleku
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól pieprz
Wykonanie:
drożdże z cukrem mieszamy w letnim mleku
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy starte masło sól rozczyn jajko śmietanę
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
do mąki dajemy starte masło sól rozczyn jajko śmietanę
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
zostawiamy na 1/2 godziny w lodówce
Farsz:
Farsz:
mięso doprawiamy solą pieprzem czosnkiem
dodajemy startego ziemniaka farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy formujemy duże koło
na brzeg dajemy farsz zawijamy środek nacinamy
wierzch smarujemy żółtkiem
kulebiak pieczemy w 170 st około 50 minut
dodajemy startego ziemniaka farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy formujemy duże koło
na brzeg dajemy farsz zawijamy środek nacinamy
wierzch smarujemy żółtkiem
kulebiak pieczemy w 170 st około 50 minut