Krokiety ziemniaczane z mięsem i pieczarkamiSkładniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
10 dkg sera żółtego
sól pieprz
tłuszcz do smażenia
Farsz
30 dkg mięsa mielonego
sól pieprz
tłuszcz do smażenia
Farsz
30 dkg mięsa mielonego
30 dkg pieczarek
1 cebula
sól pieprz słodka papryka
zielona pietruszka
1 łyżka tłuszczu
cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na tłuszczu
dodajemy mięso starte pieczarki smażymy
odparowujemy nadmiar płynu dusimy 20 minut
doprawiamy solą pieprzem papryką
dodajemy posiekaną pietruszkę farsz dokładnie mieszamy
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przepuszczamy przez praskę dodajemy mąkę starty ser
masę ziemniaczaną bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy mały placek do środka dajemy łyżkę farszu zlepiamy lekko spłaszczamy
obtaczamy w mące smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron