Mój kanał na YouTube

Translate

Kluski ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

   
Kluski ziemniaczane z kapustą i pieczarkami  

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól 

Tłuszcz do polania 
10 dkg boczku wędzonego 
1 duża cebula
boczek cebulę kroimy w kosteczkę 
podsmażamy na złoty kolor

Farsz:
1/2 kg pieczarek
40 dkg kapusty kiszonej kapusty
2 cebule
sól pieprz majeranek
1 łyżka tłuszczu

Wykonanie:
cebulkę kroimy podsmażamy na maśle
dodajemy pokrojoną kapustę pieczarki 
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
podlewamy 1/2 szklanki wody 
dusimy 30 minut pod przykryciem 
farsz miksujemy

ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy studzimy
przeciskamy przez praskę dodajemy mąkę sól jajka
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy 
nabieramy porcje ciasta w środek dajemy farsz zlepiamy 
kluski gotujemy 5 minut w osolonej wodzie 
podajemy polane tłuszczem