Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Rubin

 

Ciasto Rubin

Składniki:
4 duże jajka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretki
2 galaretki wiśniowe
galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia 
studzimy kroimy w kostkę

Krem
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru
1 galaretka wiśniowa
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno 
dolewamy tężejącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi galaretkami

Poncz
1/3 szklanki soku wiśniowego
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub alkoholu

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę
dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem 
ciasto mieszamy wykładamy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy około 25 minut w 170 st

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy płynną żelatynę galaretki mieszamy
biszkopt kroimy na pół nasączamy 
wykładamy masę dajemy biszkopt
wierzch smarujemy masą posypujemy czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny