Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Papuga

 


Ciasto  Papuga

Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kisielu 
4 łyżki maku

Krem
25 dkg masła
1 kisiel
1.5 szklanki wody
1/2 szklanki cukru 
szklankę wody gotujemy w pozostałej wodzie mieszamy kisiel
dolewamy do wody mieszamy studzimy

Wykonanie:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 3 części
1 część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
do 2 części ciasta dajemy mak mieszamy
do 3 części ciasta dajemy kisiel mieszamy
ciasto układamy łyżką wzdłuż blaszki na przemian
pieczemy w 170 st około 45 minut

Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce kisielu ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą