Składniki:
2 jajka
1.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczka proszku do pieczenia
2 Ciasto
4 białka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża garść rodzynek
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę proszek
ciasto dokładnie mieszamy
Krem
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
25 dkg masła
1/2 szklanki śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
orzechy zalewamy wrzącą śmietanką mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce papki orzechowej
ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 17 x 27 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy łyżką ciasto piankowe a na nie rodzynki
pieczemy 170 st około 50 minut
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem przykrywamy ciastem
wierzch dekorujemy