Mój kanał na YouTube

Translate

Szarlotka stokrotka

  

Szarlotka stokrotka

Składniki :

3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki kisielu
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe
cynamon
jabłka kroimy w plasterki dodajemy cukier 
prażymy 10 minut aż będą szkliste dosypujemy galaretki 
jabłka mieszamy studzimy

Krem
25 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
masło z cukrem ucieramy do białości 
dolewamy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 3 części
do jednej część ciasta dajemy kakao mieszamy 
do drugiej części ciasta dajemy kisiel mieszamy 
ciasto jasne wykładamy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na jasne ciasto dajemy łyżką ciasto z kakao i kisielem  
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pół obie części smarujemy kremem 
wykładamy jabłka przykrywamy ciastem
szarlotkę smarujemy kremem posypujemy migdałami