Składniki :
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki kisielu
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe
cynamon
jabłka kroimy w plasterki dodajemy cukier
prażymy 10 minut aż będą szkliste dosypujemy galaretki
jabłka mieszamy studzimy
Krem
25 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 3 części
do jednej część ciasta dajemy kakao mieszamy
do jednej część ciasta dajemy kakao mieszamy
do drugiej części ciasta dajemy kisiel mieszamy
ciasto jasne wykładamy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na jasne ciasto dajemy łyżką ciasto z kakao i kisielem
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pół obie części smarujemy kremem
wykładamy jabłka przykrywamy ciastem
szarlotkę smarujemy kremem posypujemy migdałami