Składniki
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich
cynamon
Jabłka
1 kg jabłek
2 łyżki kisielu
cynamon
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
oprószamy kisielem cynamonem
Polewa
5 dkg czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej maślankę dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
ciasto dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy jabłka a na nie dajemy pozostałe ciasto
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy jabłka a na nie dajemy pozostałe ciasto
szarlotkę pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch szarlotki polewamy rozpuszczoną czekoladą