Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto miodowe z kremem kawowym

 

Ciasto miodowe z kremem kawowym

Składniki:
1/2 kg mąki
25 dkg masła
1/2 szklanki miodu
4 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wody
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
okrągłe biszkopty
1 szklanka prażonych orzechów okruchy z ciasta

Poncz
1/2 szklanki wody 
2 łyżki rumu lub soku z cytryny
2 łyżki cukru
składniki mieszamy

Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier miód jajka śmietanę  sodę 
wyrabiamy ciasto dajemy do formy 34 x 38 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia dzielimy na 2 części 
pieczemy w 170 st około 25 minut


Krem
gotujemy budyń na mleku studzimy 
masło ucieramy dodajemy po łyżce budyniu 
dolewamy kawę ucieramy na puszystą masę
oba ciasta smarujemy kremem 
układamy nasączone biszkopty 
przykrywamy ciastem wierzch smarujemy kremem 
posypujemy mielonymi orzechami i ciastem