Składniki:
1/2 kg mąki
25 dkg masła
1/2 szklanki miodu
4 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wody
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
okrągłe biszkopty
1 szklanka prażonych orzechów okruchy z ciasta
Poncz
1/2 szklanki wody
2 łyżki rumu lub soku z cytryny
2 łyżki cukru
składniki mieszamy
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier miód jajka śmietanę sodę
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier miód jajka śmietanę sodę
wyrabiamy ciasto dajemy do formy 34 x 38 cm
wyłożonej papierem do pieczenia dzielimy na 2 części
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
gotujemy budyń na mleku studzimy
Krem
gotujemy budyń na mleku studzimy
masło ucieramy dodajemy po łyżce budyniu
dolewamy kawę ucieramy na puszystą masę
oba ciasta smarujemy kremem
układamy nasączone biszkopty
przykrywamy ciastem wierzch smarujemy kremem
posypujemy mielonymi orzechami i ciastem