Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Składniki:
4 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
600 ml litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
25 dkg cukierków michałków


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 20 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut

Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę starte cukierki mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy startymi cukierkami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin