Ciasto Kosmita
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Biszkopt zielony
Polewa
1/2 czekolady białej
1 łyżka śmietanki
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Biszkopt zielony
4 jajka
4 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta zielonego barwnika
Galaretka
1 zielona galaretka
1/2 szklanki cukru
3 duże jabłka
Jabłka kroimy w kosteczkę przekładamy do rondla
dolewamy 3 łyżki wody dajemy cukier dusimy 5 minut
dosypujemy galaretkę mieszamy studzimy
Krem
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy mleko w proszku dolewamy mleko
masę ucieramy na puszysty krem
Polewa
1/2 czekolady białej
1 łyżka śmietanki
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
składniki polewy podgrzewamy
mielone orzechy pistacjowe
Wykonanie:
do miski dodajemy mąkę proszek kakao jajko dolewamy olej mleko
ciasto mieszamy dajemy do formy 20 x 20 cm cm wysmarowanej tłuszczem
pieczemy około 35 minut w 170 st
Biszkopt
Wykonanie:
do miski dodajemy mąkę proszek kakao jajko dolewamy olej mleko
ciasto mieszamy dajemy do formy 20 x 20 cm cm wysmarowanej tłuszczem
pieczemy około 35 minut w 170 st
Biszkopt
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy barwnik obie maki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy 25 minut w 170 st
ciasto czekoladowe kroimy na pół smarujemy kremem
dajemy biszkopt smarujemy kremem wykładamy tężejąca galaretkę
dajemy ciasto czekoladowe posmarowane kremem
wierzch polewamy czekolada posypujemy orzechami