Ciasto korona makowa
Składniki:
Biszkopt
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wkładka makowa
5 białek
1 szklanka maku
1/2 szklanki kokosu
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
20 dkg mielonego maku
1/2 szklanki cukru
15 dkg masła
1.5 szklanki mleka
1 budyń
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy obie mąki przesianą z proszkiem dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 21 cm
wyłożona papierem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 21 cm
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
Masa makowa
mak zalewamy 1 szklanką wrzącym mlekiem
Masa makowa
mak zalewamy 1 szklanką wrzącym mlekiem
dodajemy cukier masło
dolewamy rozmieszany budyń w pozostałym mleku
gotujemy 3 minuty masę często mieszamy studzimy
Ciasto składamy
na biszkopt wykładamy masę makową nakładamy wkładkę makową
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem
dolewamy rozmieszany budyń w pozostałym mleku
gotujemy 3 minuty masę często mieszamy studzimy
Ciasto składamy
na biszkopt wykładamy masę makową nakładamy wkładkę makową
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem