Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto brazylijskie

  










Ciasto brazylijskie

Składniki :
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1 /2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody

Poncz 
1/2 szklanki mocnej kawy
1 łyżka kakao
cukier do smaku
składniki ponczu dokładnie mieszamy

Krem
600 ml śmietany 30  %
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
20 dkg czekolady
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki podgrzewamy
śmietanę z obiema cukrami ubijamy na sztywno 
dolewamy płynną żelatynę czekoladę
masę dokładnie mieszamy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy mąkę sodę kakao dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy około 30 minut w 170 st
ciasto nakłuwamy widelcem 
nasączamy ponczem wykładamy krem
wierzch polewamy czekoladą