Ciasto brazylijskie
Składniki :
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1 /2 szklanki cukru
1 /2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
Poncz
1/2 szklanki mocnej kawy
1 łyżka kakao
cukier do smaku
składniki ponczu dokładnie mieszamy
Krem
600 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
20 dkg czekolady
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki podgrzewamy
śmietanę z obiema cukrami ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę czekoladę
masę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę sodę kakao dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 30 minut w 170 st
ciasto nakłuwamy widelcem
nasączamy ponczem wykładamy krem
wierzch polewamy czekoladą