Szarlotka na kruchym cieście
Składniki:
25 dkg masła
2.5 szklanki mąki pszennej
ciasto dzielimy na 2 części dajemy na blachę 17 x 27 cm
2.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kaszy manny
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki kisielu
Wykonanie:
mąkę kaszę mannę łączymy z masłem
dodajemy proszek jajka śmietanę cukier
Wykonanie:
mąkę kaszę mannę łączymy z masłem
dodajemy proszek jajka śmietanę cukier
zarabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
Jabłka
jabłka kroimy w plasterki dajemy do rondla
dodajemy masło cukier smażymy około 10 minut
Jabłka
jabłka kroimy w plasterki dajemy do rondla
dodajemy masło cukier smażymy około 10 minut
jabłka mieszamy z kisielem
ciasto dzielimy na 2 części dajemy na blachę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jabłka a na nie dajemy pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch szarlotki posypujemy cukrem pudrem
na ciasto dajemy jabłka a na nie dajemy pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch szarlotki posypujemy cukrem pudrem