Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ptasie mleczko lustrzane


Ptasie mleczko lustrzane

Składniki:
1/2 litra śmietany 30 %
5 białek
1 cukier waniliowy
1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru
okrągłe biszkopty

Polewa lustrzana
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżka kakao
1 łyżka żelatyny
składniki polewy podgrzewamy mieszamy 

Wykonanie: 
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę białka ubijamy osobno z obiema cukrami na sztywno
łączymy z sokiem z cytryny płynną żelatyną
do formy 23 cm układamy biszkoptami posmarowanymi  polewą 
a na nią wykładamy masę 
wierzch polewamy pozostałą polewą
ciasto dajemy do lodówki na 3 godziny