Ptasie mleczko lustrzane
Składniki:
1/2 litra śmietany 30 %
5 białek
1 cukier waniliowy
1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru
okrągłe biszkopty
Polewa lustrzana
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżka kakao
1 łyżka kakao
1 łyżka żelatyny
składniki polewy podgrzewamy mieszamy
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę białka ubijamy osobno z obiema cukrami na sztywno
łączymy z sokiem z cytryny płynną żelatyną
do formy 23 cm układamy biszkoptami posmarowanymi polewą
składniki polewy podgrzewamy mieszamy
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę białka ubijamy osobno z obiema cukrami na sztywno
łączymy z sokiem z cytryny płynną żelatyną
do formy 23 cm układamy biszkoptami posmarowanymi polewą
a na nią wykładamy masę
wierzch polewamy pozostałą polewą
ciasto dajemy do lodówki na 3 godziny