Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Pierogi z grochem i brokułem

 




Pierogi z grochem i brokułem

Składniki:
3.5 szklanki mąki
2 łyżki masła
odrobina soli
1 szklanka ciepłej wody

Farsz
1/2 kg grochu
1 brokuł 
1 cebula
sól pieprz majeranek
1 łyżka masła

Tłuszcz do polania 
3 cebule 
2 łyżki tłuszczu 
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor


Wykonanie:
do mąki dajemy sól stopione masło ciepłą wodę wyrabiamy 
ciasto zostawiamy na 20 minut pod przykryciem

Farsz
opłukany brokuł gotujemy 15 minut 
w osolonej wodzie ze szczyptą cukru
płukany groch zalewamy wodą moczymy 2 godziny odcedzamy 
zalewamy ponownie wodą gotujemy do miękkości dajemy na sito
cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle
brokuł groch cebulę miksujemy
doprawiamy solą pieprzem majerankiem 
ciasto cienko wałkujemy szklanką wycinamy krążki 
nakładamy farsz zlepiamy
gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
podajemy z podsmażoną cebulką