Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Jabłecznik z serem

Jabłecznik z serem

Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
12 dkg masła
3 łyżki cukru 
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Ser
60 dkg sera białego tłustego
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 budyń waniliowy

Jabłka
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu
obrane jabłka kroimy na cząstki dajemy do rondla
dolewamy wodę dosypujemy cukier dusimy około 10 minut 
dosypujemy mąkę zagotowujemy lekko studzimy


Wykonanie :
mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier żółtko śmietanę proszek wyrabiamy
ciasto zawijamy w folię dajemy do lodówki na 30 minut

Ser
zmielony ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem 
dodajemy budyń masę serową bardzo dokładnie mieszamy
blaszkę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto dzielimy na 2 części większą część wykładamy do formy 
na ciasto dajemy prażone jabłka masę serową pozostałe ciasto 
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch jabłecznika posypujemy cukrem pudrem