Mój kanał na YouTube

Translate

Jabłecznik krówkowy


Jabłecznik krówkowy 

Składniki:
okrągłe biszkopty
forma 10 x 30 cm

Jabłka
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa

Śmietana
250 ml śmietany 30 %
1.5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki masy krówkowej
płatki migdałowe

Wykonanie:
jabłka kroimy w kosteczkę dajemy do rondla
smażymy aż będą szkliste około 10 minut
dosypujemy suchą galaretkę mieszamy studzimy

Śmietana
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną żelatynę masę krówkową całość mieszamy
na biszkopty wykładamy tężejące jabłka studzimy a na nie dajemy śmietanę
wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi 
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin