Bigos
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 główki białej kapusty
80 dkg szynki wieprzowej
20 dkg boczku wędzonego
1/2 kg kiełbasy
1 cebula
sól pieprz słodka papryka
3 liście laurowe
5 ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
kapusty gotujemy w oddzielnych garnkach z przyprawami ziele angielskie liść laurowy
opłukane mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą czosnkiem
podlewamy wodą dusimy około godziny pod przykryciem
doprawiamy solą pieprzem papryką
doprawiamy solą pieprzem papryką
wędlinę boczek kroimy w kostkę podsmażamy dodajemy koncentrat pomidorowy
składniki bigosu mieszamy gotujemy 30 minut na małym ogniu
składniki bigosu mieszamy gotujemy 30 minut na małym ogniu