Sernik na zimno z jabłkami
Składniki:
400 ml śmietanki 30 %1/2 kg mielonego sera
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
5 łyżeczek żelatyny
Masa
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 kisiel 70 g
1 galaretka
1 szklanka wody
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę
dajemy do garnka gotujemy 10 minut
dodajemy cukier rozmieszamy kisiel gotujemy 2 minuty
dosypujemy galaretkę mieszamy studzimy
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietankę z cukrem ubijamy na sztywno
śmietankę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę dajemy ser
masę bardzo dokładnie mieszamy
masę bardzo dokładnie mieszamy
formę 20 cm wykładamy biszkoptami
dajemy masę jabłkową a na nią masę serową
na wierzch posypujemy startą czekoladą
sernik dajemy do lodówki na 2 godziny