Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami


Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Składniki :

2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
60 dkg brzoskwiń
1/2 szklanki cukru
1 galaretka brzoskwiniowa
200 ml śmietanki 30 %
brzoskwinie dajemy na 2 minuty do wrzącej wody
obieramy ze skóry kroimy na pół usuwamy pestkę
brzoskwinie kroimy w dużą kostkę 
dajemy do rondla dosypujemy cukier dusimy 10  minut 
dosypujemy galaretkę mieszamy studzimy
śmietanę ubijamy na sztywno 
łączymy z zimnymi brzoskwiniami 

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko 
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto dokładnie dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pól wykładamy krem 
wierzch posypujemy prażonymi migdałami