Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką


Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
2 jajka
2 żółtka

Rozczyn
4 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru

Śliwki
60 dkg śliwek
cynamon
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki 
oprószamy cynamonem mieszamy

Kruszonka
10 dkg masła
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek cukru 
składniki posypki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże cukier mieszamy 
rozczyn dajemy na 10 minut w ciepłe miejsce
do mąki dajemy  jajka z cukrem rozczyn dokładnie wyrabiamy
na koniec dajemy stopione masło mieszamy musi być lśniące 
ciasto zostawiamy pod przykryciem aż podwoi objętość
formę 25 cm smarujemy masłem wykładamy ciasto zostawiamy na 10 minut 
po tym czasie układamy śliwki posypujemy kruszonką
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut