Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto Alpejska góra


Ciasto Alpejska góra

Składniki:
4 duże jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli

Krem
25 dkg masła
1 szklanka masy kajmakowej
10 dkg bezików

Śmietana
400 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy


Wykonanie:
jajka ubijamy cukrem na puszystą masę 
dodajemy olej kakao obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut

Krem
masło ucieramy do białości dajemy po łyżce masy kajmakowej
ucieramy na puszysty krem 
dodajemy pokruszone bezy masę mieszamy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki  wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy płynną żelatynę dokładnie mieszamy
na biszkopt dajemy krem a na niego wykładamy śmietanę
wierzch ciasta polewamy czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub cała noc