Kruche ciasto z budyniem i wiśniami
Składniki:
3 szklanki mąki
20 dkg masła
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Budyń
1 litr mleka
3 budynie
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
dodajemy cukier budyń gotujemy 2 minuty
Wiśnie
60 dkg wydrylowanych wiśni
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
do mąkę masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier jajka śmietanę ciasto zagniatamy
Wykonanie:
do mąkę masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier jajka śmietanę ciasto zagniatamy
dzielimy na 2 części większą część ciasta dajemy do lodówki
mniejszą część ciasta dajemy do zamrażarki
ciasto z lodówki dajemy na blachę 25 x 30 cm
ciasto z lodówki dajemy na blachę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto posypujemy bułką tartą
ciasto posypujemy bułką tartą
układamy wiśnie a na nie dajemy budyń
na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki
ciasto pieczemy w 170 st około godziny
ciasto pieczemy w 170 st około godziny