Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Deser jagodowy


Deser jagodowy

Składniki:
podłużne biszkopty

Mus
1 szklanka zmiksowanych jagód
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Formę 11 x 25 cm wykładamy biszkoptami

Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia 
żelatynę łączymy z jagodami i cukrem 
odlewamy 2 łyżki soku z jagód

Śmietana 
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy żelatynę masę mieszamy
odkładamy 1/3 śmietany dodajemy sok z jagód mieszamy
formę wykładamy folią spożywczą 
dajemy jagody masę jagodową a na nią śmietanę 
na wierzch układamy biszkopty 
deser dajemy do lodówki na kilka godzin po tym czasie deser odwracamy