Deser jagodowy
Składniki:
podłużne biszkopty
Mus
1 szklanka zmiksowanych jagód
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Formę 11 x 25 cm wykładamy biszkoptami
Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Wykonanie:
Formę 11 x 25 cm wykładamy biszkoptami
Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
żelatynę łączymy z jagodami i cukrem
odlewamy 2 łyżki soku z jagód
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy żelatynę masę mieszamy
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy żelatynę masę mieszamy
odkładamy 1/3 śmietany dodajemy sok z jagód mieszamy
formę wykładamy folią spożywczą
formę wykładamy folią spożywczą
dajemy jagody masę jagodową a na nią śmietanę
na wierzch układamy biszkopty
deser dajemy do lodówki na kilka godzin po tym czasie deser odwracamy
deser dajemy do lodówki na kilka godzin po tym czasie deser odwracamy