Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto Izydor

 

Ciasto Izydor

Składniki:
6 małych jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo kokosowe
4 duże białka
1/2 szklanki kokosu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy mak kokos proszek
ciasto mieszamy dajemy do formy 
pieczemy około 25 minut w 170 st

Krem
30 dkg masła
1 budyń 
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
30 dkg wiśni
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy 
dodajemy cukier mieszamy studzimy 

Poncz
1/2 szklanki wody
3 łyżki alkoholu lub soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
składniki ponczu dokładnie mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem mieszamy
ciasto dajemy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 st
biszkopt  kroimy na pół smarujemy kremem 
dajemy wiśnie ciasto makowe kokosowe krem jasny biszkopt 
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin