Szarlotka z truskawkami
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Truskawki
60 dkg truskawek
60 dkg truskawek
2 łyżki budyniu
opłukane i osuszone truskawki oprószamy budyniem
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajka cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajka cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część dajemy do formy 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy truskawki a na nie wykładamy pozostałe ciasto
na ciasto dajemy truskawki a na nie wykładamy pozostałe ciasto
szarlotkę pieczemy około 50 minut w 170 st