Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto Pani Waleska z truskawkami


Ciasto Pani Walewska z truskawkami

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Piana
1 szklanka białek
1/2 szklanki cukru 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dkg płatki migdałowe
białka ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy mąką masę mieszamy

Krem
2 galaretki truskawkowe
200 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru
40 dkg truskawek
galaretki rozpuszczamy 1 szklance wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia 
opłukane i osuszone truskawki kroimy w kosteczkę
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dolewamy tężejącą galaretkę masę mieszamy z truskawkami

Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajka cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części 
dajemy do formy 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia 
na ciasto wykładamy pianę posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy osobno 2 placki około 25 minut w 170 st
na placek wykładamy krem przykrywamy drugim plackiem