Ciasto bez pieczenia budyniowo bananowe
Składniki:
10 dkg ciasteczek
3 budynie
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
Banany
4 banany
opłukane banany obieramy ze skóry
Śmietana
1.5 szklanki śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy żelatynę mieszamy
śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z końcówką rozetki
Wykonanie:
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka gotujemy 3 minuty
dajemy masło cukier dokładnie mieszamy studzimy
dodajemy pokruszone ciasteczka masę mieszamy
do formy 22 cm wykładamy 1/2 masy
układamy banany dajemy pozostałą masę studzimy
na wierzch dajemy rozetki śmietany dekorujemy